Význam
Pšenice poskytují zrno, které se používá jako potravina, krmivo a jako surovina. Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky a mouka). Výhodou pšenice, tak jako u jiných obilovin je poměrně jednoduchá skladovatelnost a poměrně dlouhá trvanlivost. Pšenice mají vysokou výživnou hodnotu. V Evropě jsou základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a rozmanitých pokrmů.
Průmyslově se využívá jako surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva, uvažuje se o energetickém využití pšeničné biomasy jako obnovitelného zdroje energie.
Prasata - kombinace s ječmenem
Drůbež - kombinace s kukuřicí
- velký podíl tvrdé pšenice v krmné dávce - tvorba nálepů v okolí kloaky, problémy s vlhkou podesýlkou
- jemně šrotovaná pšenice v netvarované krmné směsi - riziko nalepení v zobáku a jeho následná deformace
Koně - nevhodná pro temperamentní a vysoce nervózní koně
Ostatní zvířata - bez omezení